Cikkek alakformálásról, arcszépítésről és egészségmegőrzésről

Nyirokrendszer és nyiroködéma

Vitalhome.hu
Vitalhome.hu
2022.10.25 16:22

A nyirokáramlás a vénás keringést kiegészítő, azzal párhuzamosan futó, járulékos szállító, elvezető rendszer; a szövetközti folyadéknak a vénás száron a keringésbe visszajutni nem tudó részét vezeti el. Szervezetünkben minden nap körülbelül 1.5 liter elszállításra váró folyadék keletkezik.

A nyirokáramlás a sejt közötti állományban kis, vakon végződő erek formájában, a nyirokkapillárisokkal kezdődik. A szövetközti nyomás növekedésekor a nyirokerek fala szétválik; a keletkezett tág résen szabadon beáramolhat a folyadék, magával sodorva a sejtközötti térben lévő elszállításra váró folyadékot. A nyirokkapillárisok fokozatosan nagyobbodó nyirokerekbe szedődnek össze, ezekben már – a vénákhoz hasonlóan – billentyűk találhatók. A nyirokerek – nyirokcsomókon áthaladva – a két nagy nyiroktörzsön keresztül, a vénás rendszer egy speciálisan alacsony nyomású helyén, a vénákba vezetik a nyirkot.

A nyirokrendszer működésének veleszületett vagy szerzett károsodása az érintett testrész szövetközti folyadéktartalmának növekedéséhez, krónikus nyiroködéma kialakulásához vezet. Abba gondoljunk bele mi történik a szervezettel, ha a napi szinten termelődő elszállításra váró kb. 1.5 liternyi folyadék nem tud kiürülni! Minden egyes nap csak 50 ml folyadék marad a sejtközötti térben, ez 20 naponta 1 liternyi folyadék, azaz 1 kilogrammal gyarapodik a testsúly. 

A nyiroködéma kezelésére nincsenek tartósan hatékony gyógyszeres lehetőségeink.

A nyirokoedema kezelésére ma az egyedüli és hatékony eljárás a manuális nyirokdrenázs, a kiegészítő kompressziós terápia, (amely lehet kompressziós harisnya vagy gépi kompressziós kezelés), és a speciális tornagyakorlatok kombinációján alapuló konzervatív kezelés lehet.