Cikkek alakformálásról, arcszépítésről és egészségmegőrzésről

Hullámmasszázzsal a lábfájás, ödéma ellen

2013.07.11 11:37

Az egészséges vérkeringés és nyirokáramlás feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a megfelelő tápanyagok a szervezet minden sejtjéhez eljussanak, és a feleslegessé vált salakanyagok kellő mennyiségben és gyorsasággal távozzanak. A vérkeringést elsősorban a szív munkája biztosítja, a nyirokfolyadék áramlásának azonban nincs a szívhez hasonló központi motorja. Mégis mi mozgatja a nyirokfolyadékot?

A nyirokrendszer nélkülözhetetlen feladata, hogy összegyűjtse a test szöveteiből azokat a salakanyagokat, amelyektől a szervezet a vénás keringés segítségével nem képes megszabadulni. A salakanyag a nyirokereken keresztül a nyirokcsomókba kerül, itt sor kerül a lebontásra, majd a megtisztított nyirokfolyadék szállítódik tovább a vénás keringésbe. A nyirokrendszernek tehát vitathatatlanul nagy szerepe van abban, hogy a szervezet egészsége fennmaradjon, hiszen az elszállításra köteles folyadékmennyiség 20%-át kezeli. Mivel a nyirokkeringésnek nincs egy olyan központi motorja, mint a vérkeringésnek a szív, a nyirokfolyadék úgy képes a szív felé áramolni, hogy az eret körülvevő izmok a mozgás során hol megfeszülnek, hol elernyednek. Ezt a jelenséget hívjuk izompumpának. A pumpáló hatás felelős azért, hogy a szövetek közötti térben megrekedt salak bekerüljön a nyirokrendszerbe, majd a billentyűk segítségével egy irányban, a szív felé haladva tudjon mozogni. Ez a mozgás természetesen csak akkor működik, ha az izompumpa megfelelően dolgozik. Ehhez pedig elengedhetetlen az általános egészség, az aktív életmód és a jó keringés. Ha ezek bármelyikével probléma van, a szövetközi folyadék nem tud megfelelően távozni, egy helyben megreked és felszaporodik, a szervezetben pedig vizenyő alakul ki, amit ödémának nevezünk. A kezeletlen ödéma a későbbiekben súlyos egészségügyi problémákhoz, lábfájáshoz, az életminőség jelentős romlásához vezethet. A nyiroködéma kezelése és megelőzése éppen ezért kiemelten fontos feladat.

 

Hogyan fejleszthető az izompumpa?

Elsősorban fokozni kell a végtagok aktivitását. A mozgás hatására erőteljesebben dolgoznak az izmok, és fokozódik a végtagok vérkeringése és nyirokáramlása, az ödéma csökken, a lábfájás enyhül. Könnyebben jutnak el a tápanyagok a sejtekhez, és könnyebben távoznak a salakanyagok a szervezetből. De mit tehetnek azok, akik a végtagok fájdalma vagy megvastagodása miatt nem tudnak mozogni?

 

A nyirok masszázs


Amennyiben probléma, fájdalom merül fel a végtagokkal kapcsolatban, a beteg mindenekelőtt forduljon orvoshoz, aki az elsődleges diagnózis felállítása után a megfelelő vizsgálatok elvégzését fogja indítványozni. Amennyiben megállapításra kerül, hogy a nyirokáramlás fokozása a kezelés célja, az orvos javasolhatja többek között a hagyományos kézi nyirok masszázst, amit megfelelő szakember tud elvégezni. A nyiroködéma kezelése érdekében rugalmas pólyákkal történő kompressziós kezelést, speciális gyógytornát rendelhet el, vagy gépi nyirok masszázs kezelést (pl. Doctor Life) javasolhat, amit egészségügyi intézményekben hullámmasszázs berendezésekkel végeznek. Ma már rendelkezésre állnak olyan hordozható hullámmasszázs berendezések is, amelyekkel akár minden nap, az otthona kényelmében, egy kellemes masszázsélmény mellett végezheti el a kezelést.

 

A hullámmasszázs kezelés hatására fokozódik a végtagok vérkeringése és nyirokáramlása, ezáltal könnyebben távoznak a salakanyagok és a pangó nyirokfolyadék, enyhül a lábfájás, csökken az ödéma, és jelentősen javul a közérzet, újra természetessé válik a mozgás.

Nézze meg, hogy milyen otthon használható nyirokmasszázs gépeket tud megvásárolni a Vitalhome Webáruházban >>>